Főoldal Friss Ez a ház Shou sugi ban wood technikával készült

Ez a ház Shou sugi ban wood technikával készült

szerző Csonka Imre

NeM-burned-wood-before-and-after-vacation-house-france-gardenista-2-705x462Bretagne partjainál egy építész házaspár Párizsból jövet rátalált egy kedves kis nyaralóra. Mindenben tökéletes volt az elvárásaiknak, csupán egy plusz hálószobát szerettek volna, de megalkuvás nélkül és az épület egyensúlyát nem meg bontva. Ugyanakkor szerették volna az épület sziluettjét még egyszer megjeleníteni, mintegy tükörképként.

Shou Sugi Ban

A tükörkép hatás elérése érdekében karakteres színt akartak adni a háznak, így esett a feketére a választás. A tervezők nem egyszerűen feketére festették a ház falait és a tetőt, hanem egyedi módon égetéssel érték el a kívánt színt. Van erre példa nagyüzemi technológiában is, na de nem ilyen szép és nem ennyire durva.

charred-wood-cottage-nem-architectes-gardenista-733x377

Shou sugi ban wood
Hosszú élettartamú, és kísértetiesen gyönyörű felületet kapunk az égetéses technológiának köszönhetően. A felület így tűzálló, távol tartja a rovarokat, és nem korhad el. Az elszenesedett felületű faanyagot, nem csak kültéren, hanem lakásbelsőkbe is előszeretettel használják.
Az USA-ban több faanyag kereskedő cég is kínál ilyen terméket. A vevők széles skálán választhatnak és eldönthetik, mennyire legyen “átsütve” a felület. Vannak, akik tökélyre fejlesztették az égetéssel készülő, vagy ezzel kombinált felületek gyártását.
Az alábbi oldalon érdemes körülnézni és szemezgetni a kínálatból.

Shou Sugi Ban

Itt aztán nem tököltek és gyakorlatilag egy vékony elszenesedett réteget hoztak létre a deszkákon. Nemcsak a színe, hanem a struktúrája is különlegesen szép. Láthatunk idehaza is fekete pajtákat, melyeket évtizedek alatt elintézett a napsütés és hasonlóan néznek ki, de ez mégis más. A technológia gyökereit egyébként japánban kell keresni. A felület penészálló és rendkívül jól ellenáll a tengeri sós párás levegőnek.

NeM-burned-wood-before-and-after-vacation-house-france-gardenista-7-MAD--7-733x554
Forrás: Remodelista

Ez is érdekes lehet számodra

Népszerű